Vaccinuri de călătorie: Ce sunt recomandate în sarcină

Vaccinarea în timpul sarcinii este un subiect important de discuție, mai ales atunci când vine vorba de călătorii și expunerea la boli transmisibile. În acest articol, vom discuta despre vaccinurile de călătorie recomandate în timpul sarcinii, ce trebuie să știi și cum să iei decizii informate pentru a-ți proteja sănătatea și a copilului tău nenăscut.

Vaccinuri de călătorie în timpul sarcinii: Ce trebuie să știi

 1. Consultă medicul: Înainte de a planifica călătorii în timpul sarcinii, discută întotdeauna cu medicul tău sau cu specialistul în obstetrică. Ei pot evalua starea ta de sănătate și istoricul medical și pot oferi sfaturi personalizate privind vaccinurile necesare sau recomandate.
 2. Evită călătoriile în zone cu risc mare: Dacă ești însărcinată, este recomandat să eviți călătoriile în zone cu risc mare de boli transmisibile sau epidemii. Consultă sursele oficiale de sănătate publică pentru a verifica starea epidemiologică a destinației tale.
 3. Vaccinurile sigure în timpul sarcinii: Nu toate vaccinurile sunt sigure în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există câteva vaccinuri de călătorie considerate sigure și recomandate pentru femeile însărcinate:

  a. Vaccinul împotriva hepatitei A și B: Aceste vaccinuri sunt considerate sigure în timpul sarcinii și pot fi recomandate dacă există un risc semnificativ de expunere la hepatită A sau B.

  b. Vaccinul împotriva febrei tifoide: Vaccinul împotriva febrei tifoide poate fi administrat în timpul sarcinii în cazurile în care există un risc mare de expunere la această boală.

  c. Vaccinul împotriva encefalitei japoneze: În anumite regiuni cu risc de encefalită japoneză, vaccinarea poate fi recomandată în timpul sarcinii.

  d. Vaccinul împotriva rabiei: Dacă există un risc crescut de expunere la rabie, medicul tău poate considera administrarea vaccinului împotriva rabiei în timpul sarcinii.

 4. Evită vaccinurile vii atenuate: Vaccinurile vii atenuate, cum ar fi cele pentru rujeolă, oreion și rubelă (MMR) sau cele pentru febra galbenă, trebuie evitate în timpul sarcinii, deoarece pot prezenta un risc pentru făt.
 5. Vaccinurile de gripă și antitetanos: În general, vaccinurile antigripale și antitetanos sunt considerate sigure în timpul sarcinii și pot fi recomandate pentru a proteja sănătatea ta și a copilului.
 6. Timpul potrivit pentru vaccinare: Dacă este necesar să primești vaccinuri de călătorie în timpul sarcinii, medicul tău va stabili momentul potrivit pentru administrarea lor. De obicei, se evită administrarea vaccinurilor în primul trimestru, dar se poate face în trimestrele ulterioare sub supraveghere medicală.

Călătorii în timpul pandemiei de COVID-19: Ce trebuie să știi

În contextul pandemiei de COVID-19, călătoriile în timpul sarcinii implică riscuri suplimentare. Iată câteva lucruri importante de luat în considerare:

 1. Risc crescut de expunere: Sarcina poate face ca sistemul imunitar să fie mai sensibil, ceea ce poate crește riscul de infectare cu COVID-19. Este important să eviți călătoriile în zone cu transmitere comunitară ridicată a virusului.
 2. Măsuri de protecție: Dacă totuși trebuie să călătorești, respectă cu strictețe măsurile de protecție, cum ar fi purtarea măștii, igienizarea frecventă a mâinilor și menținerea distanței sociale.
 3. Verifică regulile de călătorie: Verifică regulile și restricțiile de călătorie pentru destinația ta. Unele locuri pot impune carantină sau teste COVID-19 la sosire.
 4. Discută cu medicul: Înainte de a călători în timpul pandemiei, discută cu medicul tău despre riscuri și măsuri de protecție suplimentare.

Concluzie

Călătoriile în timpul sarcinii necesită o planificare și o evaluare atentă a riscurilor. Înainte de a lua decizii privind vaccinurile și călătoriile, discută întotdeauna cu medicul tău pentru a obține recomandări personalizate și pentru a te asigura că iei măsurile adecvate pentru a proteja sănătatea ta și a copilului tău nenăscut. Respectarea sfaturilor medicale și luarea precauțiilor adecvate te vor ajuta să te bucuri de călătorii în siguranță în timpul sarcinii.

Alte articole

Autor • AdiSpune