Utilizarea smartphone-urilor în sarcină: Da sau nu?

În acest articol, vom explora avantajele și dezavantajele utilizării smartphone-urilor în timpul sarcinii și vom oferi sfaturi pentru a face acest lucru într-un mod responsabil și sigur pentru sănătatea mamei și a copilului.

Avantajele utilizării smartphone-urilor în timpul sarcinii

 1. Acces la informații: Smartphone-urile permit accesul rapid la o bogată sursă de informații despre sarcină, dezvoltarea fetală, sănătatea mamei și multe altele. Cu ajutorul unor aplicații și site-uri web specializate, femeile însărcinate pot obține răspunsuri la întrebările lor și pot fi bine informate.
 2. Monitorizarea sarcinii: Există o varietate de aplicații disponibile pentru monitorizarea sarcinii, care permit viitoarelor mame să țină evidența simptomelor, greutății, kilogramelor în plus și a contracțiilor. Acestea pot oferi o perspectivă mai clară asupra evoluției sarcinii.
 3. Comunicarea cu profesioniștii medicali: Smartphone-urile facilitează comunicarea cu medicii și obstetricienii prin intermediul apelurilor telefonice sau a mesajelor. Astfel, este mai ușor să raportezi orice schimbare sau problemă de sănătate.
 4. Susținere și comunitate: Există numeroase grupuri și forumuri online pentru femeile însărcinate, unde pot împărtăși experiențe, întrebări și sfaturi. Acest lucru poate oferi o sursă de sprijin și comunitate pentru femeile aflate în aceeași situație.
 5. Documentarea sarcinii: Smartphone-urile permit documentarea sarcinii prin intermediul fotografiilor și videoclipurilor. Aceste momente pot fi prețioase pentru viitor și pot ajuta la păstrarea amintirilor legate de perioada sarcinii.

Dezavantajele utilizării smartphone-urilor în timpul sarcinii

 1. Radiatia electromagnetică: Există îngrijorări cu privire la expunerea la radiația electromagnetică emisă de smartphone-uri și impactul asupra sarcinii. Cu toate că cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare, unele femei aleg să limiteze utilizarea smartphone-ului pentru a reduce expunerea.
 2. Distragerea și stresul: Smartphone-urile pot deveni o sursă de distracție și stres, ceea ce poate duce la neglijarea nevoilor de bază ale sarcinii, cum ar fi odihna și alimentația sănătoasă.
 3. Compararea excesivă: Prin intermediul rețelelor de socializare, femeile însărcinate pot avea tendința de a se compara cu altele și de a se simți anxioase sau nesigure în privința propriei sarcini. Este important să se amintească că fiecare sarcină este unică.
 4. Dificultatea de a se deconecta: Utilizarea excesivă a smartphone-ului poate face ca unele femei să aibă dificultăți în a se deconecta și a se relaxa. Un somn de calitate și relaxarea sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă.

Sfaturi pentru utilizarea responsabilă a smartphone-urilor în timpul sarcinii:

 1. Limitează timpul de ecran: Stabilește limite pentru utilizarea smartphone-ului și încearcă să reduci timpul petrecut pe ecran. Acest lucru poate ajuta la reducerea distragerilor și la concentrarea pe nevoile tale de bază.
 2. Alege surse de informații de încredere: Atunci când căuți informații despre sarcină, alege surse de încredere, cum ar fi site-urile web ale instituțiilor medicale sau cărțile scrise de specialiști în obstetrică.
 3. Participă la comunitatea online cu măsură: Dacă te alături unei comunități online pentru femeile însărcinate, fii selectivă în privința grupurilor și forumurilor pe care le urmărești și participă doar în măsura în care simți că este benefic pentru tine.
 4. Monitorizează expunerea la radiația electromagnetică: Dacă ai îngrijorări cu privire la radiația electromagnetică, poți să folosești modul avion sau să ții smartphone-ul la o distanță mai mare de corp atunci când nu îl folosești.
 5. Alege momentele potrivite: În timpul sarcinii, alege momentele potrivite pentru a te conecta la smartphone. Evită utilizarea prelungită înainte de culcare pentru a asigura un somn odihnitor.

Concluzie

Utilizarea smartphone-urilor în timpul sarcinii poate avea atât beneficii, cât și dezavantaje. Este important să găsești un echilibru și să utilizezi smartphone-ul într-un mod responsabil și conștient. Ascultă-ți propriile nevoi și limite și fii atentă la impactul pe care utilizarea smartphone-ului îl are asupra stării tale de bine și a sarcinii tale.

Alte articole

Autor • AdiSpune