Instalarea foliei anticondens pentru acoperișuri și clădiri: Ghid complet

Foliile anticondens sunt soluţiile cele mai simple pentru acoperişuri şi clădiri care au nevoie de protecţie suplimentară în faţa umidităţii excesive şi a condensului. Instalarea corectă a foliei anticondens pentru acoperişuri şi clădiri este primul pas spre structuri cu rezistenţă mai mare în timp şi cu suprafeţe care vor face faţă oricăror probleme puse de intemperii, condens, umiditate în exces.

Indiferent de tipul acoperişului sau de clădire, foliile anticondens se vor instala doar de firme specializate şi profesionişti cu experienţă pentru a se obţine de fiecare dată cele mai bune rezultate şi o izolare perfectă după ce se aplică şi anveloparea.

Avantajele foliei anticondens pentru clădiri şi acoperişuri

Protejarea izolaţiei şi elementelor structurale este mai simplă cu o folie anticondens. Cum îi spune şi numele, folia anticondens previne condensarea vaporilor de apă pe suprafeţele elementelor structurale.

Condensul în interiorul clădirilor poate să se manifeste prin depuneri de vapori pe suprafeţe interioare unde avem elemente de închidere, unde temperaturile sunt mai scăzute, geamuri, pereţi interiori, dar şi prin acumulări de apă în masă elementelor anvelopării, pe suprafaţa rece a izolaţiei.

Folia anticondens va oferi protecţie permanentă împotriva vaporilor de apă migratori la nivelul structurii construcţiilor, dispare şi riscul de mucegai la interior, apare o barieră între suprafeţe, vaporii nu mai ajung să condenseze.

Ajută la izolarea termică, temperatura este constantă la interior, se pierde mai puţină căldură, construcţiile metalice şi cele hibrid au protecţie împotriva coroziunii, izolarea fonică este excelentă, alături de izolaţia clasică. Unde avem zone cu mult praf, folia anticondens oferă protecţie împotriva prafului, impurităţilor, previne alergiile.

Montarea foliei anticondens are loc peste astereală, însă trebuie ţinut cont de tipul de izolaţie utilizat, multe izolaţii nu mai au nevoie şi de folie anticondens. Unde avem sisteme de izolare pe bază de vată minerală bazaltică, de vată minerală de sticlă şi termosisteme cu polistiren vom folosi folia anticondens. Se va evita folia anticondens aplicată unde există în plan izolaţii cu spumă poliuretanică, cu celulă închisă, nu există permeabilitate acolo.

Membrana de difuzie, cum mai este cunoscută folia anticondens, are două părţi, una permeabilă la vapori montată spre interior, şi alta impermeabilă, montată spre exterior. O instalare corectă a foliei anticondens pe acoperişuri, clădiri va prelungi viaţa acoperişurilor şi suprafeţelor protejate.

Instalarea/montarea corectă a foliei anticondens pentru acoperişuri şi clădiri

Suprafeţele peste care se aplică o folie anticondens rezistă mai bine şi la temperaturi ridicate, apare şi o rezistenţă mecanică mai mare la rupere transversală, longitudinală. Rezistenţa la întindere, permisivitatea ridicată şi uniformitatea aplicării pe întreaga suprafaţă, rezistenţa la efectele umidităţii, crearea unei bariere de vânt că este folosită la sistemele de placare a pereţilor, iată alte avantaje ale foliei anticondens montată corect.

Procesul de instalare pentru folia anticondens depinde de suprafaţa de aplicare, acoperiş, perete, fundaţie. Pentru acoperişuri şi clădiri se începe cu pregătirea suprafeţelor de aplicare, curăţarea lor, uscarea, eliminarea obiectelor ascuţite, proeminente este foarte importantă.

Când suprafaţa este perfect curată se măsoară şi zona şi se taie folia anticondens în funcţie de măsurători, încercând să lăsăm şi un surplus pentru suprapunere, fixare corectă. După ce avem dimensiunile corecte ale foliei anticondens trecem la aplicarea efectivă.

Începem din partea inferioară a zonei de aplicare şi fixăm folia cu nişte capse, benzi adezive, orice alte metode recomandate de producătorii foliilor. Toate suprafeţele dintre benzi vor fi verificate pentru etanşeitate perfectă şi sigilare foarte bună, suprapunerea părţilor va fi de 10 cm ca suprafaţă, una peste alta.

În momentul în care toată folia este aplicată pe clădiri, acoperişuri se verifică integritatea ei şi se remediază orice fel de rupturi, zone unde nu este etanşeitate bună.

După perioade în care condiţiile meteo au fost nevaforabile se va verifica iarăşi folia anticondens pentru a se remedia deteriorările survenite. Înainte de finalizarea acoperirii exterioare se va evita expunerea directă a foliei pe o perioadă lungă la razele soarelui.

Recomandări importante la montarea foliei anticondens pentru acoperişuri şi clădiri

Dacă avem acoperişuri fără astereală folia anticondens se va aşeza orizontal la montare, trebuie să fie lipită la suprapuneri cu puncte de silicon ca să nu se ridice când apar curenţi ascendenţi, mai ales vara.

Niciodată folia anticondens nu se va monta tensionat, nu trebuie să facă niciun fel de cute însă. Vor fi evitate străpungerile dese la instalare, se folosesc doar cuie cu floare lată, capse adaptate tipului de material din care este folia.

Eficienţa foliilor anticondens va fi mult mai bună dacă avem pe partea interioară a acoperişului, clădirilor şi folie bariera împotriva vaporilor instalată şi etanşeizată corect. De abia după ce avem o folie anticondens instalată corect putem trece şi la montarea izolaţiei.

Montajul învelitorii foliei se va face imediat după instalarea foliei, a şipicilor şi contraşipcilor pentru evitarea deteriorării de la razele UV. Folia anticondens trebuie să permită în continuare circularea aerului, nu se vor bloca sistemele de ventilaţie ale acoperişurilor, ale clădirilor.

Dacă s-au respectat toţi aceşti pași ai instalării foliilor anticondens vaporii din structura materialului termoizolant se difuzează spre exterior, la fel şi vaporii acumulaţi accidental în structuri, vaporii evacuaţi şi transformaţi deja în condens nu intră înapoi în astereală, în termoizolaţie, evacuarea este mai simplă către jgheaburi.

Astereala este mereu protejată, căpriorii şi orice materiale termoizolante rezistă bine şi nu apar infiltrații de apă ce pot ajunge sub învelitori, infiltraţiile ajung să se scurgă rapid spre jgheaburi.

Alte articole

Autor • Ababei