Mașini în leasing: Avantajele și dezavantajele achiziției prin leasing

Odată ce ai cumpărat o maşină eşti proprietarul ei. Dacă ai finanţare pentru maşina vei deţine maşina doar când ai plătit integral creditul respectiv, iar dacă plăteşti cu bani cash maşina este a ta după ce ai achitat suma cerută integral. Lucrurile se schimbă când vine vorba de leasing, şi de aici şi avantajele şi dezavantajele despre care vom discuta pe larg în rândurile ce urmează.

Dacă ai mașini leasing plăteşti pentru dreptul de a folosi maşina o perioadă fixă de timp, 2-5 ani în medie. Ai rate sau plăți lunare predictibile, însă când termeni perioada de leasing maşina nu este proprietatea ta automat. Poţi să cumperi maşina dacă firma de leasing permite asta, dar de cele mai multe ori clienţii preferă închirierile pe termen lung şi scurt.

Când ai încheiat un contract de leasing ştii clar termenii leasingului, numărul de kilometri conduşi pe an la volanul maşinii, numărul total de kilometri permişi, mentenanţă şi responsabilităţi, calculul concret al plăţilor lunare, eventuale penalizări legate de neachitarea ratelor lunare, reguli legate de finalizarea contractelor. La final de leasing predai maşina sau prelungeşti contractul, iei altă maşină sau păstrezi maşina primită la început de contract.

Care sunt avantajele leasingului auto?

Schimbi maşina la câţiva ani. Ai mereu de unde alege maşini noi şi întreţinute, poţi testa mai multe mărci dacă doreşti, ştii că îţi schimbi maşina uşor la 2-4 ani, de exemplu, fără costuri suplimentare şi eforturi financiare mari.

Rate mai mici şi plăti lunare pe care ţi le permiţi. Spre deosebire de alte modalităţi de finanţare auto, leasingul îţi permite mai multă predictibilitate şi flexibilitate în privinţa plăţilor lunare.

Costuri minime cu mentenanţa şi reparaţiile. Firmele de leasing se ocupă de mententanţe şi de reparaţii, ai mereu maşini leasing care funcţionează perfect şi maşini de schimb oricând este nevoie. Nu îţi mai faci griji legate de revizii, reparaţii, birocraţie şi hârtii, de totul se va ocupa firma de la care închiriezi maşinile.

Ai doar avantaje dacă alegi achiziţia prin mașini leasing

Ai acces la cele mai noi tehnologii şi dotări. Mai toate maşinile din parcurile auto ale firmelor de leasing sunt noi, moderne, din generaţii noi, au cele mai noi dotări şi tehnologii, aşa că le poţi testa cât conduci maşinile. Nu vei găsi maşini foarte vechi la firmele de leasing, tehnologiile şi partea software vor fi actualizate la timp în aşa fel încât tu să te bucuri de o experienţă excelentă la volan.

Cumpărarea opţională a maşinii la finalizarea contractului de leasing. Pentru clienţii care vor să păstreze maşinile firmele de leasing, în funcţie de politica lor comercială, pot să permită şi cumpărarea pentru o sumă stabilită în funcţie de valoarea de piaţă şi de alte criterii stricte şi obiective ce depind de firme.

Deprecierea nu mai este aşa de importantă pentru client. Returnezi de cele mai multe ori maşinile închiriate la finalul contractelor de leasing, deci nu te mai ocupi de reparaţii şi de vânzare către alt client. Valoarea maşinii nu va mai fi relevantă pentru tine, de menţinerea ei se va ocupa doar firma de leasing.

Deductibilitatea cheltuielilor. Ai cheltuieli deductibile dacă alegi leasing auto, vei avea taxe mai mici şi mai uşor de suportat către stat. Iar cu banii economisiţi poţi investi în contracte de leasing mai avantajoase pentru tine şi pentru afacerea ta.

Dezavantajele achiziţiei prin leasing

Care sunt dezavantajele leasingului auto?

Limită de kilometri conduşi în 12 luni. La orice contract de leasing, nu contează ce fel de maşini leasing vei lua, vei putea să conduci 16.000-20.000 kilometri pe ani. Dacă ai o activitate care înseamnă mai multe drumuri lungi s-ar putea să nu fie suficienţi aceşti kilometri. Penalităţile pentru depăşirea numărului de kilometri impuşi de la început sunt destul de mari şi se aplică imediat. Plus că primeşti penalizări şi pentru uzura excesivă a maşinii.

Nu poţi renunţa la contract mai devreme aşa uşor. Da, poţi să renunţi la contract înainte de termen, dar te va costa prea mult; nu ai voie nici să personalizezi maşina. Nu este maşina ta, deci nu ai control total asupra sa, asupra folosirii sale după cum îţi doreşti.

Necesitatea unui scor de credit mare pentru a putea semna un contract de leasing. În 2020, scorul de credit ajunsese la 729, acum depăşeşte lejer această valoare. Aşa că va fi dificil să te califici pentru leasing auto mai ales dacă ai avut în trecut probleme legate de creditare sau este prima dată când vrei să închei un astfel de contract.

Asigurări mai scumpe anuale. Tehnic firma de leasing deţine maşina, deci va fi nevoie de asigurare mai scumpă, se va cere asigurare şi din partea clienţilor de multe ori, chiar dacă există una şi la firma de leasing.

Nu deţii niciodată maşina. Sunt rare cazurile când poţi să şi cumperi maşina luată în leasing pe o perioadă limitată. Poate fi frustrant dacă vrei să ai maşina ta personală şi să dispui de ea şi în continuare cum vrei, să nu mai plăteşti rate lunare.

Plăteşti pentru o maşină întoarsă la firma de leasing în stare destul de proastă. Firmele de leasing se aşteaptă să primească maşinile înapoi în condiţii excelente. Asta înseamnă că vei fi taxat suplimentar când se încheie contractul dacă maşina a păţit ceva şi nu mai este deloc ca la început.

Alte articole

Autor • Ababei