Voi cât de mult „emojionați”? (P)

De când am intrat la Litere, de acu’ trei ani de zile, m-am tot lovit de o vorbă foarte greșită care spunea în felul următor: „Aaaa, păi ești la Facultatea de Litere, mă, te descurci bine CU CUvintele”.

O mare prostie. Desigur, prostie nu din punctul de vedere al logicii în care odată ieșit din Facultatea de Litere se presupune că ai fi bun la … litere, cât preconcepția asta stupidă.

În primul rând, oricine poate fi bun în vorbe. Oricine își poate găsi cuvintele perfect în momentele perfecte și așa mai departe. Nu trebuie să ai o diplomă pe care să scrie Absolvent al Facultății de Litere Magna Cum Laude ca să ajungi un om cu retorica, elocuțio-ul și argumentațio-ul în brațe (mai erau câteva, le sar intenționat).

În al doilea rând, cuvintele țin foarte mult de stilul în care le îmbraci. Uneori în scris, ca să exprimi o emoție, alteori prin limbajul paraverbal și non-verbal.

Problema vine când vorbim pe internet. Pe internet nu avem limbaj non-verbal sau paraverbal dacă nu facem un Skype Video Call sau FB Video Call, corect? Atunci cum facem să le exprimăm și pe acestea?

Deseori m-am găsit în impasuri comunicative când discutam cu diferite persoane treburi pe Messenger / WhatsApp. Deseori. De la aceste impasuri se ajungeau la scenarii inventate, la neînțelegeri și argumente inutile pentru că erau născute din inutilitate.

Cel mai urât moment este când ajungi să te cerți cu o persoană foarte dragă ție (worst case scenario – iubita/iubitul) dintr-o interpretare ieșită dintr-o comunicare lipsită de o intonație anume, de un schepsis, de un emoji.

E oribil. Așa că am ajuns să folosesc emojiurile cât mai mult când discut pe Messenger, fiindcă numai așa îți poți exprima anumite expresii menite îmbrace mesajul scris pentru un înțeles cât mai corect.

Emojiurile sunt o cale spre înlăturarea suprainterpretării. Lucru pe care vi-l doresc și vouă. Cu ele ieși din situații dubiose, cu ele creezi amuzant, cu ele accentuezi tonul mesajului tău. Ca și înfățișare sunt acele fețe gigantice și nu numai pe care le punem prin diferite combinații de taste: 😀 🙂 🙁 😛 – ceva de genul acesta. E aici o imagine mai detaliată.

Japonezii emojionează încă de prin anii ’90! Voi vă dați seama? Eu abia în ’94 îmi făceam apariția în dimensiunea asta. Realizați că de la ei a și apărut nebunia asta. emoji-D

În imaginea din dreapta e emoji-ul pe care-l folosesc eu cel mai des. Simt că mă descrie cel mai bine, dar nici cu smiley face-ul nu mi-e rușine.

Acum, care-i faza cu verbul „a emojiona”. Exact ce am spus și în articolul trecut. Trăim într-o eră digitală. Totul se digitalizează din ce în ce mai repede și mai bine, prin urmare e cazul să avansăm și ca limbă și să achiziționăm toate aceste obiceiuri noi ce devin cotidiene. Trebuie să le spunem cumva, nu?

A emojiona se referă la comunicarea emoțiilor cu ajutorul emojiurilor. Destul de ușor, nu?

Și pentru că Vodafone s-a gândit la cât de mult ne ajutăm de emojiuri, a zis că-i momentul să ne răsplătească pentru asta. De acum ai 5GB bonus trafic de date la cartela Vodafone precum și 5 săptămâni valabilitate ca să tooot emojionezi.

Nu mă crezi? Ia du-te aici ca să vezi și emojionează mai departe la prieteni, ca să vadă și ei!

Dar înainte să fugi de aici, spune-mi… ce emoji folosești cel mai des? 😀

VDF LEAFLET 100x210mm Spring 13apr2016 NATIONAL preview_REGIONAL copy 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *