Se apropie o schimbare

Unul din cursurile opționale la care particip în acest penultim semestru la Facultatea de Litere are numele de Comunicare Interculturală. Este un curs anexă la pragmatică și studiem culturile lumii și cum comunică ele.

Acum două săptămâni ne-a fost dat să facem un chestionar pentru evaluarea membrilor unei culturi.¹

Chestionarul era unul corporatist, adicătelea, să ne fie cu scuze, orientat către organizațiile mari, către întreprinderile care-și au locul prin Pipera. Întrebările țineau mai mult de mediul de lucru și cum ne desfășurăm noi într-unul în funcție de cultura noastră.

Mare a fost surpriza profesoarei să vadă că din chestionarul rezolvat, o clasă de mai bine de 30 și ceva inși au răspuns fix pe dos față de ceea ce se aștepta ea.

Răspunsurile au fost occidentaliste. Au fost răspunsuri care denotă mentalități vestice, dar atenție, care nu-și uită originile. Răspunsuri care țin cont de locurile de unde venim, de tradiția noastră pe care ne placem s-o reproducem în context actual. S-o modernizăm, s-o facem atractivă pentru zilele noastre.

Generația mea, cel puțin în acest context, pare să nu-i fie frică de feedback, dar au fost răspunsuri care s-au dus către această problemă.

Românul are o mare neînțelegere în ceea ce privește cuvântul feedback. Pentru el feedback-ul înseamnă un atentat la abilitățile și competențele sale. GREȘIT!

Ceea ce am scris mai sus în italic este o realitate. Dar e o realitate care se regăsește din ce în ce mai puțin începând cu generația mea.

Am fost și eu, la rându-mi, plăcut surprins de răspunsuri, dar nu se știe care cât de sincer a fost în definitiv. Au predominat răspunsurile moderne, cum am zis, pe stil vestic, dar au fost și destule tradiționaliste (cu frică de șef, cu pupăm fundulețul, cu mai puțină creativitate și mai mult muncă cu capul în pământ etc).

Am scris asta cu gândul (destul de subiectiv, ce-i drept) că se apropie o schimbare. Eu, unul, mi-o doresc tare și poate că odată cu noi, cei care venim acum, se va produce.

———————————————————-

¹Am uitat, din păcate, numele chestionarului, dar voi face rost de el și-l voi publica, ca să-l puteți face și voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *