În lumea lui #spersacrapi

Ieri, într-o dimineață ce părea liniștită, un ins de la Hotnews s-a gândit să se descătușeze de mizeriile pe care le înghite zilnic din pricina domeniului de muncă în care activează.

Din păcate, insul a încurcat căprăriile și a postat pe pagina publicației de știri la care lucra ceea ce ar fi trebuit să se întâmple pe profilul său personal.

Astfel că pentru 20 de minute, pagina de Facebook a Hotnews a arătat ca un partid advers care are pe post de social media un frustrat.

Cu toate astea, pe mine mă bucură nespus cele întâmplate ieri, pentru că ne-am putut plasa în foarte multe unghiuri din care să privim cât mai obiectiv cu putință evenimentul.

Vocea Poporului

Reacția pe care a avut-o internetul românesc în urma acestui trist eveniment a fost de excepție. Am intrat, pe rând, pe mai multe grupuri de satiră ca să asist la postări și comentarii.

Toate au fost excepționale, iar dacă-mi permiteți:

Imagine preluată de pe Autobaza. Un umor fin.
Imagine preluată de pe Autobaza. Un umor fin.

Asta mi se pare cea mai bună. Mai era una cu Yoda, dar n-o mai pun aici. În fine, umorul românesc a fost din nou la înălțime.

Încă din pașoptism ne-am priceput nemaipomenit de bine să facem haz de necaz.

Dar de ce? Ceea ce „eroul de la Hotnews” (vai, cât de idiot sună…) a făcut fără să-și dea seama a fost să dea glas unei idei pe care cu toții (ăștia mai întregi la minte) o avem în noi. Am strâns-o de atât de mult timp, încât postarea n-a făcut altceva decât să arunce gaz pe foc.

Dacă o posta Gheorghe din Tecuci, cu siguranță n-ar fi zis nimeni nimic. Dar avem Hotnews, iar Hotnews este o redacție serioasă (sau cel puțin așa știam), iar când o redacție serioasă afișează un mesaj de genul, n-are cum să nu devină viral.

Așa că toți, într-o formă sau alta, am pus bazele unui hashtag la caterincă și am pornit avalanșa de mesaje la adresa fostului premier al țării. Desigur, mai mult sau mai puțin la caterincă.

Ba mai mult, s-a lansat și un site special pentru asta: http://spersacrapi.net 

Dacă n-ai de muncă, site-ul ăla s-ar putea să te distreze un pic.

Încă o dată, toate acestea pentru că ura asta zace în noi de foarte mult timp, iar orice verbalizare a ei venită din partea unui colos (putem considera Hotnews un colos mediatic? poate că-i prea mult colos..) e ca o portavoce într-o galerie: dă tonul.

Dar uneori e prea mult

Să faci petiție, să scrii statusuri în care să-l faci erou pe individul care a postat chestia asta, să-l ridici în slăvi, să-i oferi tu un alt post de muncă, toate astea sunt niște idioțenii de moment, negândite, menite să inflameze mai tare spiritele.

Sau cel puțin așa-mi place să le văd.

Ce a făcut omul ăla acolo e ceea ce oricare dintre noi, cei care avem pe mână conturi de Facebook și știm cum se mănâncă, am fi plătit cu jobul. Asta-i clar, n-are rost să mai discutăm.

Mulțumim pentru colaborare, din acest moment activitatea ta în cadrul *insert nume de agenție / redacție / etc.* se încheie aici. Nu-ți vom face numele public, ca suntem oameni buni și-ți înțelegem pe de-o parte greșeala. Pe de altă parte, ar trebui să-ți fie învățătură de minte.

Dar cât poți să-l învinuiești?

Omul care a greșit ne poate spune câte ceva și despre mediul de lucru cu care se confruntă. Jurnalismul nu-i pentru oricine, mai ales dacă e vorba de cel de la noi.

Haosul, mizeriile, jocurile politice și PR-istice de care avem parte și de care am avut de la Colectiv încoace sunt amețitoare, copleșitoare. Sunt genul de lucruri care te aduc într-o stare nervoasă accentuată dacă te apuci să le digeri. Și poate că asta își doresc, ca tu să nu le digeri.

Să nu stai să te gândești prea mult la ele. Pe de-o parte, e o soluție, iar pe de altă parte e o formă de manipulare.

Dar hai să mergem pe forma corectă: să le știi, să tragi niște concluzii bine rumenite (dar nu pentru mult timp că apoi te apucă nervii) și în decembrie, când vine momentul, SĂ IEȘI DRACU’ DIN CASĂ ȘI SĂ VOTEZI! CU URĂ! SĂ ARUNCI ȘTAMPILA AIA PE BULETINUL DE VOT CA ȘI CUM AI CLICK-UIT CA SĂ-L CRĂPI PE PONTA!

Că despre asta e vorba. Ura asta planează asupra României ca bombardierele nemțești prin 1944. Un butoi cu apă clocotind, gata să dea pe afară. Dar când să dea pe afară, trebuie să dea corect. Adică simplu: un contur de cerneală într-un spațiu pătrat, delimitat, în dreptul interesului tău.

Așa că: lasăți în pula mea petițiile și mesajele eroice la adresa unor oameni ca noi, dar care au greșit grav la locul de muncă și asigurați-vă că în decembrie se întâmplă ce trebuie.

Facem mișto, râdem, glumim, futem, dar să avem grijă să nu plătim pe ceva ce nu ne dorim.

*aici ai tot ce s-a postat despre treaba asta pe rețele sociale*

*aici găsești postarea de pe Hotnews*

sursă featured foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *