După ce ne uităm la Bookfest 2016?

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016 și-a început astăzi a XI-a aventură. Tot la Romexpo, tot în pavilioanele C1 până la C5. Ține până duminică întreg evenimentul, timp suficient ca să vă spălați ochii cultural.

Întrebarea care ne toacă mărunt, pe noi ăștia bolnavi după carte, este aceea a noutăților, a ce să vedem astfel încât să dozăm timpul și bugetul alocat festivalului în mod potrivit.

Pentru mine, vineri sau sâmbătă va fi ziua în care voi poposi la Bookfest. Iar cel mai simplu este să cauți noutăți. Haideți să vă spun eu câteva de la Polirom care ar trebui să vă intereseze: 1913. Vara secolului, de Florian Illies; Instalația, de Alex Vasies sau Puritate, de Jonathan Franzen.

Ultima din seria celor trei de sus este un fel de Mr. Robot în variantă de roman, deci ar trebui să vă placă. Despre celălalte două puteți citi la linkurile alăturate.

VINERI. Ca și lansări și evenimente, de notat este lansarea de la standul Humanitas din pavilionul C2 a cărții Scrisoare pentru tata, de Franz Kafka; Ioana Pârvulescu va fi maestru de ceremonii. Se întâmplă vineri de la ora 17.00.

La 17.30, tot vineri, editura Casa de Pariuri Literare introduce pe piața literară noul roman al Norei Iuga, Ca motorul unui Ford din 1931. Se întâmplă pe scena Agora din pavilionul C5. Invitată este Nora Iuga, bineînțeles.

Matei Vișniec este invitat la standul ePublishers – eLiteratura – eDidactica de la aceeași oră, unde se va afla alături de Mihaela Ghiț care-și publică cartea Literatura angajamentului la Matei Vișniec. Se anunță o discuție interesantă.

La ora 18.00 vă puteți instala la un film, anume Son of Saul, câștigător al Premiilor Oscar anul acesta pentru cel mai bun film străin. Pavilionul C1, balcon.

Ceea ce se va întâmpla de la ora 18.30 simultan la două standuri diferite este destul de dubios, pentru că aș fi nevoit și nu cred că sunt singurul, să mă tai în două și să încerc să asist la ambele evenimente.

La standul editurii Humanitas se întâmplă lansarea cărții Elegie pentru uman. O critică a modernității poetice de la Pound la Cărtărescu de Radu Vancu. Invitat este Mircea Cărtărescu și una dintre fostele seminariste de literatură română pe care le-am avut la Litere, Marieva Ionescu. N-ai cum să vrei să ratezi treaba asta.

Apoi la standul editurii Polirom se lansează Șapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ, ale domnului Tristan Tzara. Bineînțeles și aici sunt oameni interesanți invitați să vorbească: Ion Pop și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Dacă mergeți la lansarea DADA, atunci de la ora 20.00 sunteți încălziți să băgați un Puzzle suprarealist. Este o combinație bizară de elemente, sunet și imagine alături de citit care o să fie un adevărat experiment. Rămâne de văzut. Scena Agora, în C5.

Sâmbătă. De la ora 11.30 la standul Humanitas se întâmplă Rosa Alchemica și alte scrieri, o lansare în exclusivitate la noi, traducere după William Butler Yeats, realizată de Mircea Ivănescu și Radu Vancu. Această carte este de … avut și citit!!

De la ora 12.00 la editura Polirom avem lansarea cărții Vîrstele joculuiStrada cetății, de Claudiu M. Florian. El a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în anul acesta. E ceva. Dan C. Mihăilescu va ataca „problema”.

Aceeași oră implică o altă lansare, dar de data aceasta la standul editurii ART. Invitații sunt pe măsură, iar antologia se intitulează Uite cine vorbește și face parte din colecția „Cărțile mele” ale Florentinei Sâmihăian și Liviu Papadima. Pe lângă aceștia doi, care vor fi acolo, vă mai spun despre Simona Popescu, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Elena Vlădăreanu și mulți alții.

De la 12.30 la Humanitas se lansează 2084. Sfârșitul lumii, de Boualem Sansal. Este un eveniment, o noutate mult așteptată, de aceea o pun aici, în agendă.

La ora 13.00 vă invit să treceți pe la standul editurii Paralela 45 acolo unde se discută un Tratament fabulatoriu, în volumul IV al „Operelor” lui Mircea NedelciuBogdan Lefter, Dan Gulea sau Mira Nedelciu vor fi prezenți la discuție.

Cam acestea sunt cele pe care vi le recomand, dar asta nu înseamnă că trebuie să mergeți doar la acestea. Mai sunt o groază de chestiuni interesante. Programul se poate găsi aici.

Bugetul e pregătit? Programul mai trebuie să vi-l faceți și minte deschisă să aveți. Urmează un weekend frumos și plin de cărți.

P.S.: Editura Litera vă asigură și transportul la eveniment. Introducând codul Litera25 în aplicația de Uber, primiți un transport de 25 de lei, asta dacă nu ați mai folosit Uber până acum!

editura-litera-uber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *