Două chestiuni din subterană

Pentru că nu vreau să spuneți că nu vă mai ofer motive de citit, vin acum la voi cu două probleme destul de complicate. Zic eu.

Sunt două probleme pe care vi le pun în față spre a fi discutate, cu mențiunea că nu le-am găsit încă un răspuns clar nici eu.

Sunt foarte relative, pot fi privite din multe unghiuri, atât negative cât și pozitive. Negative, mai mult, prin prisma tonului naratorului și a atmosferei oferite de carte. Practic, ne vorbește un mizantrop care se răscoală pe toți semenii și valorile din societatea Petersburgheză a secolului al XIX-lea.f-m-dostoievski__insemnari-din-subterana-130

Ei bine, el vine și ne dă următoarele lucruri de gândit. Nu voi reproduce cuvânt cu cuvânt, pentru motive de copyright, ci vă voi scrie în mare ce e de rezolvat.

  1. Poți delimita cu precizie avantajul omului? Care e avantajul absolut al omului pe Pământ?
  2. Probabil cea mai urâtă boală pe care omul a putut s-o ia este conștiența. Din prea multă conștiență s-au născut toate celălalte nenorociri.

Probabil că a doua problemă e ceva mai ușoară. Nici nu vine sub forma unei întrebări, dar pot să vă întreb eu: sunteți de acord? Este conștiența cea mai gravă boală a omului?

Aceste chestiuni precum și multe altele sunt discutate în cartea lui Feodor Dostoievski „Însemnări din subterană” cu traducere de Emil Iordache, colecția Top10+ de la editura Polirom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *