Cărți de 3 autori români de cumpărat de Black Friday

Black Friday 2015 se apropie cu pași rapizi, iar pentru mine e o altă ocazie să vânez lucruri care-mi plac și să le achiziționez. Dar până acolo vreau să vă recomand vouă chestiuni la care mă pricep și încă ceva pe lângă. 😀

Prin urmare, așteptați-vă la o mică serie de articole prin care să vă spun pe ce să puneți mâna și de unde, vineri pe 20 noiembrie. Până la urmă e o zi de profitat, numai bună să ne umplem bibliotecile și nu numai, cu ce avem nevoie.

Vineri, când veți poposi pe Elefant.Ro, aș dori să vă achiziționați cărțile a trei autori români pe care e musai să-i aveți în bibliotecă. Cărțile au, oricum, un preț modic, de aceea îmi permit să vă recomand mai multe de la dânșii sau chiar opera completă.

Mircea Horia Simionescu

Omul care a ajutat la dezvoltarea literaturii experimentale în România. Scrierile lui sunt un total experiment, se joacă cu stilurile, cu planurile narative, cu modul de a concepe o carte.

Bibliografia Generală este o carte foarte amuzantă în care autorul se apucă să facă critifiction. Critifiction care nu este altceva decât o critică în ficțiune. Pune la cale o serie de nume de autori și cărți fictive pe care le critică în fragmente.

El nu se oprește numai la autori și cărți fictive, ci inserează pe alocuri și celebrități ale literaturii. O carte plină de umor, sarcasm și literatură. Ceva cu care să vă delectați la un ceai în iarna ce va să fie și mereu când vreți o poftă bună de râs și să vă uimiți de puterea literaturii experimentale.

Toxicologia. Dincolo de bine și de rău e ceva ce musai trebuie să citiți. Este o carte autobiografică, dar o carte despre cum să scrii o carte. Cu toate problemele ei. Cu toate apanajele, blocajele, urmărirea firului, conceperea tabloului și arhitecturii.

Este o întreagă filozofie atent redactată, bineînțeles cu mult umor, de domnul Simionescu. E un must-have!

Notați aici și Breviarul. Historia calamitum precum și Licitația. Pentru cei mai creativi dintre voi, cărțile acestea sunt reale mormane de idei!

Anton Holban

Despre Anton Holban chiar am scris recent. Găsiți aici o recomandare a două cărți de-ale distinsului. Eu vă recomand opera completă, cu tot ce conține, de la Academia Română.

Dacă vreți să vedeți cum ar trebui să arate (cum arăta…) un roman de analiză, plin de luciditate, cel mai proustian din scriitorii noștri, după cum Nicolae Manolescu l-a declarat în cartea sa Arca lui Noe, cumpărați Holban.

Eu, unul, ca un cititor avid, nu prea pot concepe o bibliotecă fără Holban. Fără Camil Petrescu. Ori fără Hortensia Papadat-Bengescu.

Max Blecher

Max Blecher vă va încânta cu poeticitatea sa în romanul de analiză. Tot roman subiectiv, la fel ca și cel al lui Holban, numai că scrierea nu se mai află în stadiul de proces verbal sau judecată fragmentară ca la scriitorul anterior specificat, ci cunoaște o poeticitate magnifică.

Întrebări peste întrebări, analiză, luciditate și mă aștept la multe reacții de „așa e!” din partea voastră când veți trece prin opera dânsului.

Ce trebuie să aveți? Întâmplări în Irealitatea Imediată, Vizuina Luminată și Inimi Cicatrizate.

BONUS

Ioana Pârvulescu și Întoarcere în Bucureștiul Interbelic. De ce? Pentru că interbelicul a fost cea mai frumoasă și bogată perioadă pentru literatura română și nu numai. Însă trebuie să evităm clișeele.

A mea profesoară de curs și o foarte bună scriitoare, a pus pe foaie ceea ce ar trebui să se scrie despre interbelic. Echidistant, elegant, veridic.

Așadar, vă ofer trei autori cărora să le achiziționați cărțile de Black Friday, plus o carte istorică superbă. Să tot profitați.

Spor la umplut biblioteca! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *